h-assortiment

Aanplanten
Klimop (Hedera) wordt veel gebruikt als haagplant. Deze snelgroeiende klimplant geeft snel een mooie groene tuinafscheiding. Vijf planten per strekkende meter tegen een draadwerk hek is voldoende. Eventueel kan er een clematis of kamperfoelie (Lonicera) tussen worden geplant. Deze bloeiende klimplanten geven een mooi effect in een groene haag.
Bij het aanplanten is het belangrijk dat de grond waarin geplant wordt een goede structuur heeft en meststoffen bevat. Ons advies is om bij het aanplanten bemeste tuinaarde (Jardino) te gebruiken. Door de goede structuur en meststoffen in deze grond, zullen de klimop planten snel aanslaan en gaan groeien.

Om een mooie strak groene haag te krijgen kan het beste jonge planten (potmaat 9, ca. 25 cm lang) worden geplant. Deze kunt u dan van onderaf aan door het hekwerk vlechten, dat geeft het mooiste resultaat.

Verder is klimop ook een prima bodembedekker. Om het groene tapijt wat fleuriger te maken kunnen er prima tulpen, crocus of narcissen tussen ge-
plant worden. Dit geeft een mooi voorjaars-effect geven.

Ook laat Klimop zich goed combineren in potten met diverse voorjaar-,zomer-, of herfstbloei-ers zoals bijvoorbeeld viooltjes, geraniums, cyclamen, hortensia’s, tulpen of amaryllis.

Bemesting
Omdat klimop een makkelijke groeier is, is bijmesten ook eenvoudig. Met onze perkplantenmest (blauwe pot) kan klimop goed worden bemest. Een eetlepel in een gieter van 10 liter is voldoende. Een aangeplante klimop haag kan binnen ca. twee jaar het hekwerk dicht groeien. Windgaas of anti-worteldoek is een makkelijke oplossing om vrij te zitten op het terras. Dit gaas is te bevestigen aan het hekwerk.

Snoei
Regelmatig snoeien is mogelijk, klimop verdraagt snoei goed. Snoeien gaat gemakkelijk met een elektrische heggenschaar, maar kan ook prima met een andere snoeischaar. Snoeien kan het beste op een niet te zonnige dag, met voorkeur in het voor- of najaar.Andere klimplanten

Aanplanten

Klimplanten zijn er in heel veel soorten, bijvoorbeeld wintervaste, eenjarige en kuipplanten. Ook zijn er bladverliezende en wintergroene soorten. Voor bijna iedere standplaats is er wel een geschikte klimplant te vinden. In onderstaand schema een beknopte opsomming van winterharde klimmers.

Bij de kuipplanten zijn er ook veel klimplanten. Deze bloeien allemaal zeer rijk, bijv. Sundaville, Passiflora en Suzanne met de mooie ogen. Om te overwinteren moeten deze planten vorstvrij worden neergezet. Afhankelijk van het soort hebben ze ook s’winters behoefte aan licht en water.

Bij het aanplanten is het belangrijk om te weten of planten zelf kunnen klimmen (hechtwortels maken) of niet. Bij de klimop (hedera) en de klimhortensia zijn deze worteltjes goed te zien aan de takken waarmee ze aan de muur groeien. De blauwe regen en de clematis maken deze wortels niet en zullen dan ook hulp nodig hebben om het eerste stuk te groeien. Hebben ze een goede hechting gemaakt met de paal of draadwerk dan lukt het wel om zelf verder te groeien.

Bemesting
Planten die groeien en bloeien hebben water en meststoffen nodig. Hiervoor zijn diverse meststoffen geschikt.
Gebruik voor bloeiende klimmers meststoffen met een hoog kalium (K) gehalte en voor groene klimmers een meststof met een hoog stikstof (N) gehalte
Vraag gerust een van onze medewerkers voor advies.

Snoei
Alle klimplanten kunnen het beste na de bloei worden gesnoeid, ook de Trompetbloem (campsis) die pas na juli bloeit. Door te snoeien gaat de plant weer meer nieuw blad maken en gaat de energie niet verloren aan het maken van zaad. Uitgebloeide bloemen kunnen altijd worden uitgeknipt.