h-assortiment

Aanplanten
Rhododendron en azalea’s zijn er in heel veel soorten. Bladhoudende- en bladverliezende soorten, en hoge en lage soorten. Sommige soorten kunnen zon verdragen, echter de meeste zijn schaduw of halfschaduw planten. Zeer belangrijk bij deze groep planten is dat ze zuurminnend zijn, d.w.z. dat ze zure grond nodig hebben om goed te kunnen groeien en bloeien. De lage zuurtegraad is nodig om goed voedingstoffen op te nemen. Om de bodem te optimaliseren voor het aanplanten van Rhododendrons of Azalea’s adviseren wij Jardino Rhododendron & Heide grond. Deze verbeterd de bodem. Ook zorgt DCM Vivimus ervoor dat de wortels in een ideale lucht-vocht verdeling komen, de aanwezige humus structuur zorgt ervoor dat het bodemleven gestimuleerd wordt.

Het is belangrijk dat de grond waarin Rhododendrons en Azalea’s geplant worden goed vocht vast kan houden. Rhododendrons wortelen namelijk heel oppervlakkig. In de zomermaanden mag water geven bij de Rhododendrons dan ook niet worden vergeten. Geel blad na de zomer heeft vaak droogte als oorzaak. Door hun diversiteit in soorten zijn ze toepasbaar in diverse soorten tuinen. Voor grote en kleine tuinen en ook landelijke of Japanse tuinen zijn ze geschikt.

Bemesting

Omdat de meeste soorten bladhoudend zijn, betekend dat ze jaarrond energie nodig hebben. Door het geven van bijv. DCM Rhododendron en Azalea mest blijven de bladeren mooi donkergroen en zullen de bloemen intens van kleur zijn. Belangrijk bij het bijmesten is dat de zuurtegraad laag moet zijn (turf is nodig om de grond zuur te maken), anders kunnen deze planten de voedingsstoffen niet opnemen. Bij het bemesten moet rekening worden gehouden met het oppervlakkige wortelgestel. Beter een paar maal een beetje mest geven, dan een keer veel, omdat anders de wortels kunnen verbranden. Geef nooit koemest of Kippenmest aan deze planten, deze bevat te veel kalk en dit is niet goed voor de groei van Rhododendrons en Azalea's.
alt alt

Snoei

Rhododendrons groeien langzaam, maar kan wel goed tegen snoei. Het beste kan dit gebeuren na de bloei.
Moet de plant flink worden teruggesnoeid dan kan dit het beste in maart-april, laat dan nog blad aan de plant zitten voor een goede uitloop.
Uitgebloeide bloemen kunnen worden uitgebroken of worden gesnoeid. Voornamelijk bij jonge/kleine planten is dit belangrijk omdat deze planten dan beter gaan vertakken en groeien. De energie gaat naar de plant en niet naar het vormen van zaad.